Antalya Burun Estetik Ameliyatı | Op.Dr.Onur Serin

Antalya Burun Estetiği Hakkında Merak Edilenler

RİNOPLASTİ AMELİYATI HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ
Burun estetiği operasyonlarında amaç burunun şekil bozukluklarını estetik bir şekilde düzeltmek ve aynı zamanda burundan nefes almayı önleyen kıvrımlar, burun eti büyümesi gibi sorunları ortadan kaldırmaktır. Ameliyat öncesi dönemde burunla ilgili tüm estetik, fonksiyonel şikayetler ve beklentiler doktor ile detaylı olarak tartışılmakta ve ameliyatın olası sonuçları önceden görselleştirilmekte ve hasta ameliyat sonrası görüntüsü için görsel olarak hazırlanmaktadır.

Burunun estetik ameliyatı gerektiren sorunları;
Burnun yüze göre büyük veya küçük olması,*
Kemerli görüntüsü olması,*
Rinoplasti teniği ile burun ameliyatı,*
Piezzo tekniği ile burun ameliyatı,*
Burnun çöküntülü veya eğri olması,*
Burun ucunun düşük ya da deforme olması.*
Burun ucunun kaba olması,*
Burun tabanının geniş olması v.s.
Burunun boyutları nedeniyle yüz ile uyumsuz olması estetik operasyona götüren en önemli nedeni oluşturmaktadır.

Rinoplasti ile ideal buruna erişmek mümkün mü?
Gerçek olan şudur ki ; Estetik cerrahların çoğu için ‘’burun ameliyatı bir tarafa diğer estetik ameliyatlar başka bir tarafa’’ dır. İlk defa burun ameliyatı olacak hastalariçin ,burun estetiği ameliyatları memnuniyetinin Dünya geneli ortalaması %85 civarındadır. Bunun anlamı; burun ameliyatı olan her yüz hastanın on beşi için sonuç memnun edici olmaktan uzaktır. Bu oran ikinci defa ameliyat olacak hastalarda %65 civarındadır ve ameliyat sayısı arttıkça bu memnuniyet oranı giderek azalır. Burundan nefes alma problemi için ameliyat olacak hastalar eğer estetik anlamda da değişiklik düşünüyorlar ise bu iki ameliyatın birlikte olması en idealidir.

İdeal buruna ulaşmak için her şeyden önce hastamız için ideal burnun ne olduğunu belirlememiz gerekir. Parmak izi gibi her yüz birbirinden farklıdır. Dolayısı ile her yüz için ‘’ideal burun’’ farklıdır. Hastamızın beklentileri ile biz cerrahların kafasındaki burun şeklinin örtüşmesi gerekir. Bu değerlendirme için hastamızın stüdyoda çekilen fotoğrafları üzerinden photoshop ile düzenleme yapıyoruz ve yeni hali üzerinden karşılıklı değerlendirme yapıyoruz. Burun ameliyatı olmayı düşünen hastamız ile bu değerlendirme için bir saate yakın bir ücretsiz görüşme yapmaktayız.Fonksiyonel ve estetik değerlendirmeden sonra neler yapabileceğimiz hasta ile iyice konuşulmalı ve hemfikir olunmalıdır. Bazı durumlarda kişinin hayalindeki şekilde burun yapmak mevcut anatomik durum nedeni mümkün olmayabilir. Ama genellikle cerrahi tekniklerin çeşitliliği bu anlamda ellerimizi güçlendirir. İdeal burun konusunda hastamızla aynı fikirde olduğumuz sürece günümüzde, rinoplasti ameliyatı olmaya karar veren kişi için deneyimli ellerde çözülemeyen bir problem yoktur. Bununla birlikte, diğer plastik cerrahi ameliyatlarında olduğu gibi, rinoplasti, psikiyatrik bozukluklarda belirtilen sorunları çözemez. İdeal bir burun estetiği nasıl olmalı? Günümüzde giderek artan doğallık kavramı Rinoplasti’nin geleceği için de geçerlidir. Bu nedenle burun yüzde yabancı durmamalı ve yüzün tam ortasında olan bir organ olarak estetik görünmelidir. Sosyal hayatta, kendisi ifade etmedikçe kişinin estetik burun ameliyatı geçirdiği fark edilmemeli. Yüz şekli, kaş, göz, dudak kalınlığı, çene yapısı, hatta kişinin cüssesiyle orantılı ve uyumlu olmalıdır. Yıllar içinde yüze aykırı kalmamalı,hastayı ameliyat olduğuna pişman etmemelidir.

Rinoplasti’de kaç çeşit teknik uygulanıyor?
Rinoplasti,burun şeklinin çeşitliliği ve kişisel estetik hedefin farklılığından dolayı birçok teknik zenginlik ile yapılan bir cerrahidir. Bu teknikler, cerrahın bilgi, beceri ve deneyimlerine göre değişebilir. Aynı amaca ulaşmak için kişisel deneyimler ve alışkanlıklar doğrultusunda farklı teknikler kullanılabilir. Halen genel anlamda gelişen teknikler “yapısal rinoplasti ” başlığı altında gruplandırılabilir. Kıkırdak ve kemik yapılarından doku uzaklaştırılmasına dayanan “Redüktif Rinoplasti”, bazı durumlar dışında artık tercih edilmemektedir.

Yapısal rinoplasti teknikleri, bir kişinin kendi dokusunu korurken, çeşitli dikiş teknikleri ve / veya kıkırdak greftleri (kendi kıkırdak dokusu) eklemeleriyle estetik ve fonksiyonel hedefe getirmektedir. Operasyonlar açık veya kapalı rinoplasti olmak üzere iki şekilde yapılır. Kapalı rinoplasti ne zaman tercih ediliyor? Burun estetiğinin açık veya kapalı olup olmadığı tek başına bir teknik olarak anlaşılmamalıdır. Kişinin burnunun özelliklerine göre, estetik ihtiyaçlar ve cerrahın deneyimi ile tercih belirlenir. Çok yönlü durumlar dışında, aynı teknikler aynı hastaya her iki yaklaşımla da uygulanabilir. Her iki yaklaşımında avantajları ve dezavantajları vardır. Kapalı bir yaklaşımda, tüm cerrahi manevralar burun deliklerinden yapılır. Daha az doku insizyonu ve ayrılması nedeniyle iyileşme süresi çok az farkla daha kısadır. Simetrik burunlarda,burun ucu ve burun sırt düzenlemeleri ortak bir yaklaşımdır. Kapalı yaklaşımlar cerrah için karmaşıktır ve birlikte uygulanan teknikleri uygulamak daha zordur ve aslında ameliyat süresi açık cerrahiye göre daha uzundur. Bu nedenle burunda ileri deformite, doku desteği eksikliği veya çok problemli sekonder (revizyon vakaları) hastalarda tercih edilmez.

Burun ameliyatlarında kemiğe müdahale için hangi tekniği kullanıyorsunuz?
Burun ameliyatlarında kemik kırma işlemini artık yapmıyorum. ‘’Piezzotome’’ ya da ‘’piezzo’’ tekniği denilen bir tekniği daha doğrusu cihazı kullanıyorum.

Piezzo tekniği nedir?
Piezzotome ya da piezzo tekniği bir başka ismi ile ultrasonic rinoplasti işleminde çok özel cihazlarla kemiği kesme işlemi yapılmaktadır.

Piezzo tekniği ( Ultrasonic Rinoplasti) nin diğer klasik yönteme göre avantajı nedir?
Ultrasonik rinoplasti ( Piezzo Rinoplasti) yani Piezzotome cihazı ses dalagalı ile çalıştığı için sadece kemiğin kesilmesini sağlar ve etraf yumuşak dokuya zarar vermez. Dolayısı ile daha az şişlik ve morluk olduğu düşünülür. Bundan daha da önemli avantajı şudur; Toplumuzda çoğu kişinin burunların taban kısımlarında hava yollarını tıkayan kemik parçaları mevcuttur. Burun tabanı beyine oldukça yakın ve onu koruyan kemiklerle çok yakın ilişkidedir. Bu bölgede tıkanıklığa sebep olan kemik parçaları önceden çekiç ve keski yardımı ile temizleniyordu. Bu durum da beyin dokusunu çevreleyen beyin zarına zarar verme ve beyin omirilik sıvısının sızmasına neden olabilecek travmalara açık hale getiriyordu. Ultrasonik rinoplasti ( piezzo ) böylesine ciddi bir riski sıfıra yaklaştırmaktadır.

Piezzo tekniği ya da Ultrasonik rinolasti tekniği ile törpü de yapılabiliyor mu?
Evet. Piezzo ile törpü, kemik delme ve kesme vs. kemiğe yapılması gerek tüm işlemler yapılabiliyor.

Açık yönteme hangi durumlarda başvuruluyor?
Açık yaklaşım her iki burun deliğinin arasındaki cildi keserek burun ucu ve sırt derisini kaldırılması ile olan yöntemdir. Daha geniş cerrahi görüş alanına sahip konforlu bir manevra alanı sağlar. Açık yaklaşım, özellikle yüksek derecede humpı (burun sırtında kemik veya kıkırdak kabarıklık) olan hastalarda kavisli uygulamalara ihtiyaç duyulduğunda (kıkırdak, kemik, yumuşak doku vb.), deforme olmuş ya da çökmüş ve çoklu müdahalelerde tercih edilir. Bununla birlikte,cerrahın tercihine göre, her zaman kolay veya karmaşık vakalarda yer alan bir tekniktir.

Burun ameliyatı için yaş sınırı var mıdır?
Kafa kemik ve kıkırdaklarının gelişimi 18 yaşında tamamlandığı için ameliyatın bu yaştan sonra yapılması uygundur. Ancak ileri derecede nefes alma problemi olan hastalarda bu yaş sınırı biraz esnetilebilir.

Burun estetiği ile burun tıkanıklığına sebep olan durumların çözümü aynı ameliyatta olabilir mi?
Yukarıda da ifade edildiği gibi ilk ameliyatta başarı şanı yüksek olduğu için her iki problemin tek ameliyatta çözülmesi en doğrusudur.

Septum deviasyonu plastik cerrahi ile giderilebilir mi?
Septum dediğimiz şey burun boşluğunu ortadan ikiye ayıran, ön kısmı kıkırdak, arka kısmı kemikten oluşan ve mukoza dediğimiz bir örtü ile kaplı kısımdır. Septum deviasyonu yani burun orta hattındaki bu kıkırdak veya kemik kısmın bir tarafa doğru eğik olması, nefes alma bozukluklarının sebeplerinden bir tanesidir.Buradaki eğrilik önde arkada yukarıda aşağıda veya bunların kombinasyonu şeklinde olabilir. Hangi tarafa eğrilik varsa o taraftaki pasaj daralmış ve nefes almakta güçlük yaşanmasına neden olmaktadır. Burun eti ve septum eğrilikleri burun estetiği ile eş zamanlı plastik cerrahi uzmanı tarafından ameliyat edilebilir. Bazen bu eğrilik gelişme çağında geçirilmiş travma nedeni veya daha önceki ameliyat nedeni ile çok ileri derecede olabilir. Bazen de bu kıkırdak aşırı derecede alınmış olabilir. Bu durumda plastik cerrah kulaktan veya kaburgadan kıkırdak alarak bu bölgeyi doğal anatomik yapısına kavuşturmak durumunda olacaktır.

Kulaktan veya Kaburgadan kıkırdak alınması vücuda bir zarar verir mi?
Her iki bölgeden kıkırdak almak için bir kesi yapmak gerekir. Bu kesi nedeni ile kulağın arka kısmında veya meme alt katlantısında yaklaşık 3-4 cm.lik minik bir kesi izi kalmaktadır. Kulak kıkırdağı hafif iri ve kulağı bir miktar açık olan hasta için bu bir avantaj olabilir. Kaburgadan veya kulaktan kıkırdak alınması vücutta herhangi bir eksikliğe veya soruna neden olmaz. Elbette bu bölgenin lokal komplikasyonları olmaması şartı ile.

Burun estetiği lokal anestezi ile yapılabilir mi?
Çoknadir durumlarda tercih edilmektedir. Teorik olarak her burun ameliyatı lokal anestezi altında yapılabilir ama bu hiç de konforlu bir durum değildir. Günümüz anestezi teknolojisi ile bu ameliyatları genel anestezi altında yapmak daha güvenli ve daha konforludur.

Sinüzit hastalığı olanlar estetik burun ameliyatı olabilir mi?
Kronik sinüziti olan hastaların genelinde zaten burundan rahat nefes alamama dolayısı ile bu rahatsızlık mevcuttur. Burundan rahat nefes alabilir hale gelmeden de bu durumun tam olarak düzelmesi beklenemez. Bu hastalara elbette burun ameliyatı yapılabilir ve yapmakta gerekir zaten. Ancak hastalığın aktif döneminde yapılmaz. Akut sinüzit tedavi edilir ve ameliyat yapılır.

Estetik burun ameliyatı kaç saat sürer?
Eğer daha önce ameliyat olmadı iseniz ve sadece şekil sıkıntısı var ise ortalama 2.5 – 3 saat sürmektedir. Burun ameliyatının zorluk derecesine göre bu süre biraz değişebilmektedir. Başka bir bölgeden kıkırdak alınmasını gerektirecek bir durum söz konusu ise 5-6 saate kadar uzayabilir.

Estetik burun ameliyatı çok kanamalı bir ameliyat mıdır?
Estetik burun ameliyatları kanamalı bir ameliyat değildir.Zaten ameliyat sırasında işlerin daha kolay olması ve ameliyat sonrası morluğun ve şişliğin az olması için anestezi ve cerrahi ekip neredeyse sıfır kanama ister ve buna yönelik özel tedbirler alır.

Estetik burun ameliyatı sonrasında burundan kanama olur mu?
Estetik burun ameliyatı sonrasında birkaç gün süren ve giderek rengi daha da açılan hafif damla ya da sızıntı şeklinde kanama olabilir. Bu tamamen normal bir durumdur.

Estetik burun ameliyatı sonrasında yara izi kalır mı?
Eğer kapalı ameliyat yapıldı ise hiç iz kalmaz. Açık ameliyat yapıldı ise her iki burun deliğinin arasındaki deride yaklaşık 2-3mm.lik ince bir iz kalır ve bu iz haftalar aylar içinde giderek kaybolur ve neredeyse görünmez hale gelir. Bu izi fark edebilmek için burun altından yaklaşık bir karış mesafede dikkatli bir şekilde bakmak gerekir. Eğer ameliyat sırasında başka bir alandan kıkırdak almak gerekti ise o bölgeye ait ameliyat izi olur.

Estetik burun ameliyatı sonrasında şişlik ve morluklar ne zaman geçer?
Burun ameliyatları sonrası oluşacak şişlik ve morluk genel olarak hastanın deri ve dokularına bağlıdır. Bazı hastalarımızda hiç olmazken çoğu hastamızda az miktarda olmaktadır. Çok az hastada ileri derecede şişlik ve morluk olmaktadır. Bu durum genellikle burunda ileri derecede işlem gerekiyorsa olur. Bu şişlik yaklaşık üç günde morluk ta 1 hafta içinde kaybolmaktadır. Ömür boyu yüzün tam ortasında taşınacak bir organ için bu süre zarfında olabilecek şişlik veya morluk çok ta takıntı yapılacak bir durum değildir aslında.

Estetik burun ameliyatı sonrası burun ucu düşer mi?
Gelişmiş cerrahi teknikler ve deneyimli bir estetik cerrah tarafından yapılan ameliyat sonrasında burun ucu düşmesi yaşanmaz. Hemen ameliyattan sonraki hafif ödeme bağlı burun ucu kalkıklığının bu durum geçtikten sonra normale gelmesi burun ucu düşmesi şeklinde yorumlanmamalıdır.

Burun estetiği ameliyatı sonrasında asimetri olur mu?
Burun iskeletine yönelik yapılan girişimler neticesinde burun yeni şekline kavuşmaktadır. Bu girişimler sonrasında o bölgenin iyileşmesi sırasında bazen asimetrik çekintiler olabilir ve erken dönemde bunlar asimetriye neden olabilir. Çok nadiren bu asimetriler ikinci bir ameliyat gerektirecek şekilde olabilir. Başlangıçta bir asimetri ver ise ameliyatla bunlar zaten düzeltilecektir ancak asimetri gelişme çağında bir travmaya sekonder ve ileri derecede ise burunda tam sıfır derece bir aks yakalanamayabilir.

Estetik burun ameliyatı sonrasında burundan nefes alma sıkıntısı olur mu?
Küçük bir ihtimal de olsa olabilir. Bu durum özellikle burun tabanının ileri derecede daraltılması ihtiyacı olan hastalarda ya da ileri derecede bir tarafa aks deviyasyonu olan hastalarda olma ihtimali vardır.

Estetik burun ameliyatı sonrasında burunda koku alma değişir mi?
Nadir olarak geçici çok nadir olarak ta kalıcı olarak burundan koku alamama sorunu olabilir.

Estetik burun ameliyatı erkekte ve kadında farklı mıdır?
Cerrahi teknik, ameliyat öncesi sonrası tüm prosedürler aynı olmakla birlikte her iki cinsiyet arasındaki fark hedeflenen burun şeklidir. Kadınlarda biraz kavis ve çok hafif kalkık burun istenirken erkekte bu durum istenmez ve ona göre manevralar yapılır. Aksi takdirde erkekte kadınsı bir burun yapılmış olur ve bu durum hastayı rahatsız edebilir.

Burun ameliyatının yaz veya kış mevsiminde yapılmasının bir farkı var mıdır?
Genel olarak bu ameliyatın herhangi mevsimi yoktur. Her iki mevsimin de konfor açısından avantaj ve dezavantajları vardır. Yazın güneşin ve sıcağın etkisiyle,özellikle bulunduğumuz bölgede (Antalya Estetik) burun alçısı biraz konforu bozabilir. Kışın da mevsimsel hastalıklar ameliyat sonrası dönemde hasta konforunu etkileyebilir. Bunların dışında cerrahi olarak herhangi bir engel veya fark yoktur.
Bizimle irtibata girerek detaylı bilgi alabilirsiniz irtibat numaramız; +90 505 687 19 09

Gelecekte yapay zeka, estetik plastik cerrahide devrim yaratabilir. Gelişmiş yapay zeka teknolojileri, ameliyat öncesi ve sonrası süreçlerin hassasiyetini artırarak, kişiye özel tedavi planlarının oluşturulmasına olanak tanıyabilir. Bu yenilikçi yaklaşım, sonuçların daha öngörülebilir ve başarılı olmasını sağlayabilir. Estetik plastik cerrahinin geleceğinde, yapay zeka ile entegre edilebilecek yöntemler, hasta memnuniyetini ve güvenliğini en üst düzeye çıkartabilir. OpenAI ‘nin chatGPT ve Google’in yarattığı BART isimli yapay zeka programları tüm gelecekte her şeyi etkilerken Burun Ameliyatı (Rinoplasti) gibi estetik ve plastik cerrahi uygulamalarına da yön verebilir.

Burun Estetiği Hakkında Merak Edilenler

Randevu Formu

İletişim formumuz aracılığı ile randevu talebinde bulunabilir, cerrahi işlemler hakkında bilgi alabiliriniz.

Randevu Formu